Activiteit voor ouderen.
Soort activiteit: bewegings middag.
Doelgroep: ouderen.
Plaats: grote ruimte.
Benodigdheden: cd’tje met bekende melodietjes, ringen, hoepel, parachute doek, stressballetjes, grote bal.
Wat is het plan.
Het is belangrijk dat je van tevoren alles klaar hebt staan zodat je niet elke keer weer weg hoeft te lopen. Zet voor je gaat beginnen de cd met liedjes aan.
Begin met rek en strek oefeningen om alle spieren los te maken dit kan je doen door bijvoorbeeld de volgende dingen te doen:
-
Draai rondjes in de stoel doe dit 30 seconden en wissel daarna van kant, doe dit ook 30 seconden.
-
Steek de armen in de lucht en tik de schouders aan doe dit 10 keer.
-
Strek de benen naar voren en beweeg ze heen en weer doe dit 30 seconden.
-
Zet de benen naast elkaar en leg de handen op de knieën en druk de knieën tegen elkaar aan span hierbij de bilspieren aan, hou dit 5 seconden vol. Doe dit 5 keer.
Als je dit gedaan hebt kun je beginnen met het bewegen, het is belangrijk dat je rustig aan begint en ook weer rustig eindigt.
-
Begin met het overgooien van de pittenzakjes.
-
Geef iedereen een ring en laat ze het vastpakken als een stuur en probeer de knokkels tegen elkaar aan te drukken.
-
Pak de ring en pak hem aan de andere kant van je hoofd weer met je andere hand.
-
Pak nu de hoepel en laat die om je arm heen draaien.
-
Doe hetzelfde met de andere arm.
-
Rol de hoepel over naar elkaar.
-
Pak de pittenzakjes en gooi ze in de lucht en vang ze weer op.
-
Gooi de pittenzakjes over naar elkaar.
-
Pak het parachute doek en laat iedereen een stukje vastpakken zodat hij helemaal uitgevouwen is.
-
Pak het kleine balletje en leg die op het doek neer.
-
Zorg ervoor dat het balletje niet van het doek af valt.
-
Probeer het wat moeilijker te maken door sommige mensen het doek los te laten.
-
Pak de grote bal en gooi die over met elkaar.
-
Eindig weer met wat rek en strek oefeningen.
Functies in een verpleeghuis:
In een verpleeghuis zijn verschillende functies hieronder worden een aantal van deze functies beschreven.
Helpende: als helpende in een verpleeghuis is het je taak om de bewoners te ondersteunen in de dagelijkse verzorging. Zoals wassen, uit en aankleden en het verzorgen van maaltijden. In de zorg die je geeft is het belangrijk dat je zorg op maat geeft de ene bewoner kan meer als de ander.
Verzorgende: als verzorgende ondersteun je de bewoner bij de algemene dagelijkse levens behoeften. Samen met fysiotherapeut, huisarts, specialist of diëtist maak je een zorgplan. Bij het maken van een zorgplan werk je zo clientgericht mogelijk. Het zorgplan bespreek je met collega’s maar ook met de familie van de bewoner. Als verzorgende geef je ook lichamelijke hulp zoals wassen, aan & uitkleden en het geven van medicijnen. Als verzorgende moet je geduldig zijn en je moet je goed in kunnen leven in de bewoners, dat is heel belangrijk. Soms zijn bewoners ernstig ziek, hebben pijn of weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Samen zoek je een manier om de ondersteuning van de zorgvrager zo goed mogelijk te laten verlopen, hierbij betrek je ook de familie van de zorgvrager.
Verpleegkundige: als verpleegkundige in een verpleeghuis ben je verantwoordelijk voor de wat complexere zorg zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een infuus. Als verpleegkundige probeer je er voor te zorgen dat de zorgvrager zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren. Als het nodig is ondersteun je de zorgvrager en de familie van de zorgvrager in de laatste fase van hun leven. Ook is het je taak om bij ziekte actie te ondernemen. Als verpleegkundige is het ook je taak om de bewoner te helpen bij het wassen en de uiterlijke verzorging.
Ergotherapeut: als ergotherapeut begeleid en behandel je zorgvragers die door lichamelijke op psychische problemen niet meer kunnen wonen en leven zoals ze dat zouden willen. Er moeten bijvoorbeeld drempels in het huis worden weggehaald, het toilet moet misschien worden aangepast of de zorgvrager moet aangepast bestek. Als ergotherapeut moet je daarom vindingrijk zijn in het bedenken van oplossingen van praktische problemen.
Fysiotherapeut: als fysiotherapeut ben je een deskundige op het gebied van het bewegingsapparaat, en adviseer, begeleid en behandel je zorgvragers met allerlei lichamelijke klachten zoals pijnklachten, krachtsvermindering, ademhalingsproblemen, zwellingen en beperkingen in het bewegen.
Activiteitenbegeleider: als activiteitenbegeleider begeleid en organiseer je passende activiteiten, zoals: muziek, sport & spel activiteiten, handarbeid of werken met de computer. Als activiteitenbegeleider kan je in overleg samen met de cliënt een passend activiteitenplan opstellen. Dit is vooral handig voor mensen met dementie of zich eenzaam voelen.
Wat is het verschil tussen een verzorgingshuis en een verpleeghuis?
Een verzorgingshuis
Een verzorgingshuis bied zorg en een huisvesting aan mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Dit kan komen door ouderdom, ziekte, of een handicap. Dit geld ook voor ouderen die moeten revalideren van een zware ziekte of een ongeluk.
Mensen die in een verzorgingshuis wonen kunnen hulp krijgen bij: wassen, aankleden, eten en naar bed gaan. Mensen kunnen ook alleen dagverzorging krijgen, 's avonds gaan ze dan weer terug naar hun eigen huis. een verzorgingshuis kan iemand met intensieve zorg of zware medische behandelingen doorsturen naar een verpleeghuis.
Een verpleeghuis
in een verpleeghuis krijgt iemand intensieve zorg. Ook kan iemand in een verpleeghuis terecht als iemand zware medische behandelingen nodig heeft door ernstige lichamelijke of psychische beperkingen. Bijvoorbeeld na een hersenbloeding of bij zware dementie.
Een verblijf in een verpleeghuis hoeft niet altijd langdurig te zijn. Zoals bij herstel na een ongeluk of tijdens de vakantie van mantelzorgers. In het verpleeghuis werken meer behandelaars dan in een verzorgingshuis. Bijvoorbeeld: verpleegkundigen, fysiotherapeuten en logopedisten.
Voor intensieve zorg en behandelingen is het niet altijd nodig om naar een verpleeghuis te gaan.
behandelaars van het verpleeghuis kunnen ook naar mensen toekomen, bij mensen thuis of in het verzorgingshuis
Welke competenties heb je nodig in een verpleeghuis?
-
Zorgzaam
-
Inlevingsvermogen
-
Vriendelijk
-
Stressbestendigheid
-
Respect tonen
-
Zorgvuldig omgaan met privacy
-
Zelfvertrouwen
-
Initiatief
-
Inzet
-
Kwaliteitsbewustzijn
-
Flexibiliteit
-
Samenwerken
-
Betrokkenheid
-
Plannen en organiseren
-
Omgevingsbewustzijn
-
Vakmanschap
Hoe kom je in aanmerking voor een verpleeghuis?
Om in aanmerking te komen voor een verpleeghuis heb je een positieve indicatie nodig van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).
Als u niet meer thuis kan wonen vanwege lichamelijke klachten, vergeetachtigheid of desoriëntatie in tijd en plaats, krijgt u van het CIZ een indicatie voor WLZ ( Wet Langdurige Zorg)
Indicatie
CIZ heeft voor zorg met verblijf een indeling gemaakt in tien zogenoemde zorgzwaartepakketten. De pakketten zijn ingedeeld en de hoeveelheid hulp die iemand krijgt, hoe hoger het cijfer hoe meer hulp. Dit heeft te maken met het feit dat niet alle mensen de zelfde zorg nodig hebben.
Wat staat er in een zorgzwaartepakket?
In een zorgzwaartepakket staat waar je hulp bij nodig heeft. Bijvoorbeeld kun je jezelf nog aankleden en wassen. Kunt je zelf je dag structuren. Er staat ook in hoeveel uren zorg je per week krijgt. Er zijn tien verschillende zorgzwaartepakketten:
Pakket 1 is voor mensen die behoefte hebben aan een veilige omgeving met enige begeleiding. Je voelt je niet veilig in je omgeving en je wil mensen om je heen die je vertrouwd. Met een beetje hulp en verzorging kunt u zelf nog redelijk goed redden.
Pakket 2 is voor mensen die een veilige woonomgeving nodig hebben met dagelijkse verzorging en begeleiding.
Ouder worden veranderd je leven, je hebt meer zorg nodig. Vanwege lichamelijke klachten, wat heb je dan nodig een veilige woonomgeving en dagelijks zorg.
Pakket 3 is voor mensen die een veilige woonomgeving nodig hebben met intensieve dagelijkse verzorging en begeleiding. Krijgt u door het ouder worden steeds meer lichamelijke klachten? En heeft u uitgebreide verzorging nodig? Voelt u zich ook geestelijk niet meer zo sterk? Dan heeft u een veilige plek nodig om te wonen. U krijgt begeleiding en intensieve verzorging. Maar het doel is dat u de dingen die u nog kunt, zo lang mogelijk kunt volhouden.
Pakket 4voor de mensen die veel verzorging en begeleiding nodig hebben. Je komt in een veilige beschermende omgeving te wonen. Dit pakket geldt voor mensen die veel vergeten of in de war zijn, en die slecht zien en horen.
Pakket 5 is voor de mensen die intensieve zorg en veel bescherming nodig hebben. Voor mensen die ernstig dement zijn, deze mensen krijgen intensieve verzorging en begeleiding.
Pakket 6 dit pakket is voor de mensen die lichamelijk ziek zijn en veel zorg nodig hebben, dit kan zijn chronische ziekte, je heb veel hulp en begeleiding van verzorgende nodig. Dat heeft te maken omdat je van meerdere dingen last hebt. Moe in het lichaam, of misschien wel onzeker, somber of bang.
Pakket 7 is voor ouderen die al heel lang psychogeriatrische problemen hebben en daarbij zulke grote lichamelijke problemen hebben dat ze niet thuis kunnen wonen. Ook is het pakket geschikt voor mensen onder de 65 jaar die ernstig dement zijn of een niet-aangeboren hersenbeschadiging hebben.
Pakket 8 is voor mensen met een ernstige lichamelijke ziekte. Zij hebben daardoor heel speciale zorg nodig. Heeft u een specifieke ziekte die in een vergevorderde fase is? Bijvoorbeeld de ziekte van Huntington, de ziekte ALS of een ziekte als MS? Misschien kun je dan niet meer voor jezelf zorgen en ben je helemaal afhankelijk van de zorg die jij krijgt. Dan heb je intensieve verzorging en verpleging nodig.
Pakket 9 is voor mensen die een ernstige lichamelijke ziekte hadden en daarom een zware operatie hebben gehad. Zij hebben daardoor tijdelijk heel speciale zorg nodig om weer beter te worden. Veel mensen kunnen na behandeling in een ziekenhuis meteen weer naar huis en krijgen daar thuiszorg. Soms kan je niet meteen naar huis. Dat komt omdat het langer duurt voordat je hersteld bent. Bijvoorbeeld na een operatie van een knie of heup of na een hersenbloeding. Je moet dan na het ziekenhuis tijdelijk naar een zorginstelling om verder te herstellen. je hebt daarbij medische begeleiding nodig, en hulp van therapeuten. Het is wel de bedoeling dat je daarna weer naar huis kunt.
Pakket 10 is voor mensen die een terminale ziekte hebben en in de eindfase van die ziekte verkeren. Het gaat om mensen die thuis wonen. Er is zo veel zorg nodig in deze fase van de ziekte dat de zorg niet langer thuis voortgezet kan worden. Door de ziekte is intensieve verzorging, verpleging en behandeling nodig. Ook pijnbestrijding hoort daarbij.
Interview
Vragen:
-
Waarom bent u vrijwilligers werk gaan doen?
Ik had het gevoel dat ik mensen moest gaan helpen.
-
Wat vind u leuk aan het vrijwilligerswerk?
Dat ik de mensen kan helpen door wat tijd met ze door te brengen
-
Hoe lang doet u al vrijwilligerswerk?
Nu ongeveer een half jaar
-
Waar doet u vrijwilligerswerk?
in parkheem in Stadskanaal
-
Wat doet u voor vrijwilligerswerk?
Ik ga met de mensen koffie drinken en spelletjes spelen. En soms ga ik de kapotte kleren van de mensen repareren als ze dat graag willen.
-
Wilt u het vrijwilligers werk nog lang doen?
Ja, zo lang ik kan wil ik het vol blijven houden. Het word door de mensen erg gewaardeerd dat je er bent!