1. Wat is gehandicaptenzorg?
    - Gehandicaptenzorg is de zorg voor gehandicapten. Denk hierbij aan extra begeleiding en in sommige gevallen in een zorginstelling wonen. Meenstal is het zo dat gehandicapten op een bepaald dagdeel naar een zorghuis in de buurt gaan om daar de extra begeleiding te krijgen of om leuke activiteiten uit te voeren. Ook leren ze hier hoe ze op een zo zelfstandig mogelijke manier voor zichzelf kunnen zorgen. Ook leren ze hier hoe ze met andere mensen moeten omgaan. Ze leren hier de wereld een beetje beter te begrijpen.

 

  1. Waarom kiezen mensen voor gehandicaptenzorg?
    - Mensen kiezen meenstal voor gehandicaptenzorg omdat ze zelf niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan. En wel willen dat hun kind de juiste begeleiding krijgt. En dat die op deze manier een sociaal leven kan leiden. En zo leren ze zo zelfstandig mogelijk te leven. Begeleiding en begrip heeft een gehandicapte ook heel erg veel nodig, dit kost vaak veel tijd en dat hebben de ouders vaak niet omdat ze bijvoorbeeld moeten werken of omdat er ook al andere kinderen aanwezig zijn. In een verzorgingshuis is dit allemaal wel aanwezig.

  2. 1 werkplek als voorbeeld van de gehandicaptenzorg:
    -

  3. Wanneer kom je in aanmerking voor de gehandicaptenzorg?
    - Als gehandicapten niet meer thuis kunnen wonen en ze 24 uur per dag zorg nodig hebben.

  4. Wat doet de gehandicaptenzorg?
    - Je brengt in beeld wat precies de functioneringsproblemen zijn. Die problemen kunnen ingewikkeld zijn. Daarom heb je inzicht nodig op het gebied van gezondheid en gedrag.
    Je onderzoekt wat je cliënten willen in hun leven en beoordeelt welke zorg en ondersteuning daarbij nodig is.
    Ten slotte bied je cliënten ook de benodigde zorg en ondersteuning. Hiervoor zul je de nodige vaardigheden moeten ontwikkelen.

 

  1. Welke opleiding moet je volgen om met gehandicapten te kunnen werken?
    - MBO – Opleiding Sociaal Pedagogisch werker niveau 4 (SPW). Als sociaal-pedagogisch werker begeleid en verzorg je mensen in hun dagelijkse woon- of leefsituatie. Door allerlei activiteiten zorg je ervoor dat ze goed kunnen functioneren. Je doet dat op een professionele manier: planmatig, methodisch en doelgericht. Meestal begeleid je mensen in groepen.
    Je kunt kiezen uit twee differentiaties:

  • Activiteitenbegeleiding

  • Woonbegeleiding

Hbo - opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

Tijdens de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) leer je om op een sociale manier en uit de pedagogische hoek hulp te verlenen aan jeugdigen en volwassenen. Tijdens je studie specialiseer je je.

Als sociaal pedagogisch hulpverlener help of ondersteun je mensen in hun woon-en leefsituatie. Vaak gaat het om mensen die door bijzondere omstandigheden, beperkingen of belemmeringen niet (volledig) zelfstandig kunnen functioneren. Zelfstandig wonen, werken, zorgen voor de dagelijkse dingen en samenleven met anderen is voor hen vaak een probleem. Daarom krijgen zij ondersteuning, begeleiding of opvang. Bijvoorbeeld in een instelling, een dagactiviteitencentrum, een werkproject of begeleid wonenproject. Als sociaal-pedagogisch hulpverlener (SPH'er) zorg je voor deze professionele hulp en ondersteuning. De SPH'er activeert en organiseert, maar altijd in een hulpverleningssituatie.

Je kunt de hbo-opleiding SPH bij 22 hogescholen volgen. Er is zowel een voltijd, deeltijd als een duale variant

 

  1. Plaatjes voor de gehandicaptenzorg voor op de website